ALIMENTE ANTICANCER

ALIMENTE ANTICANCER

ALIMENTE ANTICANCER sunt alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta niciunuia dintre noi si din care organismul nostru ar trebui sa se foloseasca la maxim datorita beneficiilor lor.

ANGHINAREA

se spune ca „matura intestinul” , contribuind si la reglarea colesterolului, a apetitului, la buna functionare a ficatului si a vezicii biliare,etc.Contine o varietate de antioxidanti cu actiune deosebita,fibre si probiotice cu rol important in curatarea colonului. Principalii sai compusi anticancer sunt : silimarina, compusii fenolici, antocianine, fibre,cupru si magneziu.

CAPSUNILE

contin acid elagic, polifenoli, fibre si vitamina C,toate fiind substante cu puternic efect anticancerigene. Acidul elagic are capacitatea de a bloca dezvoltarea celulelor canceroase,impieticand irigarea sanguina a celulei. Aceleasi proprietati le are si zmeura- ambele putand fi consumate atat in stare proaspata ,cat si congelate.

CEAPA

participa activ la prevenirea tuturor formelor de cancer, dar mai ales a celui de colon si ovare. Principalii compusi anticancerigeni sunt : compusii cu sulf, flavonoidele, quercitina, seleniul.La fel ca si usturoiul se prefera consumul in stare proaspata.

CEAIUL VERDE

contine cantitati importante de antioxidanti, principalii sai compusi anticancerigenii fiind: polifenolii, galatul de epigalocatehina, catehinele. Nu se recomanda consumul fierbinte,favorizand aparitia cancerului de esofag.

CIOCOLATA

se pare ca ar contine catehine, substante antioxidante ce ofera protectie impotriva bolilor de inima si a cancerului.

CIUPERCILE

contin o mare cantitate de compusi anticancerigeni (ex –zaharurile -lentinana din shiitake si seleniul). In special cele de origine asiatica (shiitake, reishi, ganoderma, pleurotus), compusi cu actiune foarte puternica de sustinere a sistemului imunitar.

CITRICELE

combat procesul cancerigen in toate stadiile lui. Lamaia are ca principali compusi anticancerigeni : vitamina C, flavonoidele, terpenele. Portocala contine hesperidina (flavonoid), limonoide, vitamina C si fibre(mai ales in partea alba). Grapefruitul are ca si calitate faptul ca optimizeaza activitatea celorlalte alimente anticancerigene. Contine vitamina C, flavone, beta-caroten, terpene, vitamina B9.

FRUCTELE DE PADURE

contin antioxidanti si acid elagic, care impiedica cresterea tumorilor.

FASOLEA SI LINTEA

sunt asociate cu riscul scazut de cancer de colon.Fasolea verde contine cantitati importante de lignani cu rol anticancerigeni. Fasolea boabe contine mai multi compusi anticancerigeni, printre care: fibrele, amidonul rezistent, flavonoidele, antocianii (fasolea rosie si neagra). Pentru ca nu este rafinata, isi pastreaza mineralele si este o alternativa excelenta la orezul alb sau paste. Amidonul rezistent ajunge in intestinul gros, unde este descompus de bacterii, rezultand butiratul, un acid gras anticancerigen, pe care celulele colonului il absorb pe masura ce se produce, contribuind la sustinerea activitatii protectoare a sistemului imunitar.

GHIMBIRUL

este un aliment-cheie impotriva cancerului, avand proprietati antioxidante importante, la care se adauga proprietati anti-inflamatoare, care sunt binevenite in lupta cu aceasta boala.Cercetatorii au confirmat ca are puterea sa micsoreze tumorile, dar el poate fi utilizat in orice stadiu al bolii, inclusiv impotriva greturilor si vomei datorate chimioterapiei.Principalii sai componenti sunt gingerolul si zingerona.Se prefera consumul in stare proaspata.

IAURTUL SI LAPTELE FERMENTAT

sunt aliati ai florei intestinale, fiind mult mai usor de digerat decat laptele proaspat si avand un continut mai bogat in vitamina B9 si probiotice obtinut in urma fermentatiei.Dintre acestea, chefirul se considera a fi produsul cu cele mai bune proprietati anticancerigene.

NUCILE

indiferent de tipul lor, contin cantitati importante de acid elagic, seleniu, fibre, acizi grasi omega 3 si 9, avand un rol important in lupta anticancer.Este important sa se consume nucile si alunele depozitate corespunzator, deoarece in acestea se dezvolta usor aflatoxinele, cu efect puternic anticancerigen.

PATRUNJELUL

prin continutul sau in apigenina (substanta puternic anticancerigena) si falcarinol contribuie la rducerea microinflamatiilor si impiedica alimentarea sanguina a celulelor canceroase.

RUCOLA

este aceea care contine cea mai mare cantitate de compusi anticancerigeni dintre toate tipurile de salate (glucozinolate, beta-caroten, luteina si quercitina).

SOMONUL

este considerat a fi cel mai bogat in acizi grasi omega 3, alaturi de macrou, hering si anghila.Actiunea protectoare a acizilor grasi omega 3 se extinde asupra formelor de cancer de plamani, pancreas, colon, san si prostata.Cu efect asemanator este si sardina, preferabil de consumat intreaga.

SOIA

are un continut important de fitoestrogeni si bacterii lactice(soia fermentata), soia fiind un aliment cu proprietati anticancerigene.Principalele alimente pe baza de soia sunt :laptele de soia, tofu, miso, tempeh, tamari si shoyu.

MORCOVUL

este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, un excelent protector al organismului impotriva formelor de cancer, mai ales al pielii si ale plamanilor.Principalii compusi anticanceigeni sunt: beta-carotenul, falcarinolul si fibrele.Morcovul elibereaza mai mult beta-caroten daca este fiert si in prezenta uleiului de masline.

SPANACUL

contine zeaxantina, luteina, acid ferulic, clorofila, minerale si vitamine (B9) in cantitati mari, glicolipide.Este o leguma usor de preparat si consumat, disponibila in tot cursul anului, cu actiune importanta anticancer, datorita bogatiei sale in diferite substante.Este de preferat a se prepara doar cantitatea care urmeaza a fi consumata, deoarece dezvolta foarte usor toxine.

SEMINTELE DE IN

sunt considerate a fi „superalimentul sanatatii”, continand acizi grasi omega 3 cu proprietati antiinframatorii, lignani si fibre in cantitati foarte mari.Datorita fitoestrogenilor care ajuta la echilibrarea hormonala a organismului, contribuie la prevenirea unora dintre formele de cancer hormonal (san, uter, etc.).Este indicat consumul zilnic al unei cantitati mici de
seminte macinate proaspat sau lasate la inmuiat pentru cel putin 12h.

USTUROIUL

are ca principali compusi anticancerigeni dialil-sulfitul, dialil-disufitul si seleniul. Beneficiile lui sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, dar putini stiu ca este unul dintre cele mai importante alimente anticancer. Acest lucru este pus pe seama capacitatii acestuia de a produce hidrogen sulfurat, care previne aparitia cancerului de prostata, sani, si colon. Usturoiul neutralizeaza efectele cancerigene ale unor substante toxice, cum sunt nitritii, pe care stomacul nostru ii transforma in nitrozamine, deosebit de daunatoare sanatatii. Tot el are capacitatea de a distruge micile aglomerari de celule canceroase. Ca sa eliberam principiile active, trebuie sa zdrobim cateii de usturoi si sa ii lasam cateva clipe pentru ca moleculele utiloe sa se faca pe deplin utilizabile.

ULEIUL DE MASLINE

contine in cantitati mari acid oleic (omega 9) si polifenoli, care ii confera reflexele verzui.Ultimele studii considera uleiul de masline ca avand un rol important in lupta contra cancerului de san.

TOMATELE

contin cantitati mari de licopen (care da culoarea rosie si se asimileaza mai bine in stare fiarta si in prezenta uleiului de masline, este principala substanta anticancer in cancerul de prostata) si vitamina C si potasiu (in stare cruda).Deasemeni au efecte benefice asupra inimii si pancreasului.

VARZA

este considerata a fi primul dintre alimentele anticancerigene, datorita continutului sau in sulforafan, antioxidant specific.  Activeaza enzimele in stare sa distruga agentii cancerosi, dar si cantitati mari de clorofila, cu efect detoxifiant. Neutralizeaza aflatoxina, reziduurile din pesticide, aminele rezultate in procesul de frigere a carnii sau pestelui si care creste si cantitatea de interferon produs in mod natural de organism. Principalii compusi anticancerigeni continuti in varza: clorofila, vitamina C, sulforafanul, fibrele, glucozinolatele si cianidina (in varza rosie).

VARZA MURATA

este varza care a fermentat sub efectul bacteriilor lactice. Fermentatia produce acid lactic, care acidifica mediul intestinal, impiedicand astfel proliferarea celulelor si microbilor potential daunatori. Fermentatia amelioreaza si compozitia nutritiva a verzei si usureaza digestia ei. In acelasi timp eliminand si compusii toxici, cum sunt aflatoxina, nitratii si nitritii. Principalii compusi anticancerigeni continuti in varza murata : fermentii lactici si compusii verzei.

LEGUMELE DIN FAMILIA CRUCIFERE

varza, brocoli, conopida- au foarte multe proprietati care previn aparitia cancerului si un element-minune – seleniu.

TURMERICUL SAU CURCUMA

planta din sud-estul Asiei este cunoscuta sub forma de condiment sau colorant. Are proprietati anticancerigene puternice si antiinfamatoare. Cercetarile au demonstrat ca blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase si le reduce intr-o proportie de 80%. Fumatorii care consuma 1,5g de curcuma pe zi scad semnificativ proportia de compusi cancerigeni din corp.Principalul sau compus anticancerigen este curcuina, care insa este destul de prost asimilata in organism. Prezenta piperinei in alimentatie poate creste pana la 2000% absorbtia curcuminei.

VINUL

consumat in cantitate modrata, vinul rosu in special, pastreaza o parte din proprietatile strugurilor din care este facut si este foarte sanatos. Resveratrolul care se gaseste in cantitati importante, mai ales vinul rosu, are actiune anticancerigena. Trebuie tinut cont de faptul ca alcoolul creste riscul de cancer (san, colon, ficat, pancreas, cai aerodigestive etc.)
ALIMENTE ANTICANCER
ALIMENTE ANTICANCER

ALIMENTE ANTICANCER

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)